Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Συλλέκτες πίσω από την κλοπή του θησαυρού της Ολυμπίας


Σε στοιχεία σοκ για την υπόθεση της Αρχαίας Ολυμπίας καταλήγουν οι Αρχές. Παραγγελία σε συλλέκτες του εξωτερικού τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα. Διαβάστε τα επόμενα βήματα της ΕΛ.ΑΣ. (Vids)
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δύο κουκουλοφόροι δράστες ήταν πιθανότατα αλλοδαποί και έψαχναν δύο συγκεκριμένα εκθέματα: το χρυσό στεφάνι και μια συλλογή γραμματοσήμων.
Οι Αρχές ευελπιστούν ότι θα καταλήξουν πιο άμεσα σε γόνιμα συμπεράσματα, με τη βοήθεια των εικόνων από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.
Η προκλητική ληστεία το πρωί της Παρασκευής στο μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έκανε σε λίγα λεπτά το γύρο του κόσμου, ενώ οι δράστες φαίνεται ότι ήταν πολύ καλά διαβασμένοι, όσον αφορά στην ελλιπή φύλαξη του μουσείου και της μη οπλοφορίας της υπαλλήλου στη φύλαξη.
Ακόμα πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, ούτε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έχει κάνει γνωστό αν θα αποδεχτεί ή όχι την παραίτηση Γερουλάνου.
Με επίσημη ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι Αρχαιολόγων χαρακτηρίζουν ως περίεργη την κλοπή καθώς τα 68 κλεμμένα αντικείμενα είναι καταγεγραμμένα και φωτογραφημένα και είναι δύσκολο να διακινηθούν στην "μαύρη αγορά".
Οι υπάλληλοι πάντως από το Νοέμβριο του 2011 είχαν απευθύνει δραματική προειδοποίηση για τους κινδύνους που δημιουργούνταν από τις διαρκείς αποχωρήσεις υπαλλήλων και την έλλειψη προσωπικού.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στα δελτία Τύπου που εξέδωσε την τελευταία διετία αναφέρθηκε πολλές φορές στην απουσία κονδυλίων για την φύλαξη των μουσείων, την ώρα που το υπουργείο διοργάνωνε εκδηλώσεις στο εξωτερικό ή στήριζε ιδιωτικά μουσεία.
 
Οι Αρχές είχαν θορυβηθεί από την κλοπή του Πικάσο
Πιθανότατα, η κλοπή του Πικάσο, στις αρχές του χρόνου από την Εθνική Πινακοθήκη, άνοιξε στους αρχαιοκάπηλους και συλλέκτες το δρόμο για τις κλοπές κειμηλίων και αντικειμένων ιστορικής σημασίας, αφού είδαν ότι τα μέτρα ασφαλείας στα ελληνικά μουσεία, είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
Το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του μουσείου έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας, προκειμένου να αποκωδικοποιηθούν οι κινήσεις των δύο δραστών, ενώ έχει ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να εντοπιστούν περίεργες τηλεφωνικές συνομιλίες μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά την κινηματογραφική εισβολή.
Επίσης, έχουν στηθεί μπλόκα σε όλους τους δρόμους στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και διενεργούνται έλεγχοι, όμως δεν γνωρίζουν με τι είδους όχημα ή οχήματα διέφυγαν οι κουκουλοφόροι με τις στολές παραλλαγής.

source: www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου