Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η κρίση μειώνει τα ενοίκια στην πόλη

ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ - ΚΟΠΗΚΕ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ «ΑΕΡΑ»


Μπορεί οι μισθοί να μειώνονται, το κόστος ζωής όμως δεν ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση. Από τη στιγμή που οι μειώσεις έχουν βάλει από την πρώτη μέρα του μήνα αρνητικό πρόσημο στους προϋπολογισμούς, οικιακούς και επαγγελματικούς, ο πρώτος στόχος εξοικονόμησης χρημάτων είναι τα ενοίκια.Όλο και περισσότεροι ενοικιαστές, είτε επαγγελματικής στέγης, είτε οικιακής, ζητούν από τους ιδιοκτήτες να μειωθούν τα ενοίκια. Η διαδικασία είναι πλέον θεσμοθετημένη για τους επαγγελματίες, καθώς μπορούν να προσφεύγουν στην αρμόδια Επιτροπή Διακανονισμού Επαγγελματικών Μισθώσεων της Περιφέρειας Ηπείρου (στο τηλέφωνο 2651087232, γραφείο 232). Μέχρι στιγμής, αρκετοί επαγγελματίες έχουν απευθυνθεί στην επιτροπή για να ζητήσουν πληροφορίες για τη διαδικασία, οι αιτήσεις όμως είναι μόλις πέντε αυτή τη στιγμή, εκ των οποίων οι δύο μάλιστα δεν ικανοποιούν την προϋπόθεση να έχουν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία οικιοθελή αναπροσαρμογή προς τα κάτω του ενοικίου ή από την έναρξη του ενοικιοστασίου.Ο κύριος λόγος των λίγων αιτήσεων, είναι ότι ήδη, αρκετές μειώσεις επαγγελματικών μισθωμάτων έχουν γίνει είτε σε συνεννόηση μεταξύ επαγγελματιών και ιδιοκτητών, είτε βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της «όχλησης». Το πρώτο στάδιο μεταξύ των δύο μερών, είναι η «όχληση», η αποστολή δηλαδή μιας εξώδικης αίτησης για μείωση του ενοικίου στον ιδιοκτήτη. Εάν δεν υπάρξει λύση με την όχληση, τότε η διαδικασία πηγαίνει στην επιτροπή. Υπάρχει όμως και ένας ακόμα λόγος για την καθυστέρηση: οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντά τους, αντιδρώντας στις διατάξεις για το επάγγελμά τους και οι υποθέσεις που έχει στα χέρια της η επιτροπή, δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα. Μια εκ των πέντε, αναβλήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

 Οι περισσότεροι στο «μιλητό» 
Μόλις δύο σχετικές αιτήσεις έχει στα χέρια του και ο σύλλογος Ιδιοκτητών Αγροτικών και Αστικών Ακινήτων Ιωαννίνων (Αρχ. Μακαρίου 87 και Ναπ. Ζέρβα 7-9, τηλ. 2651073373, 22388). Ο νομικός σύμβουλος του συλλόγου, δικηγόρος κ. Κοσμάς Κασκάνης, τονίζει ότι οι αιτίες των λίγων αιτήσεων, είναι ότι συνήθως, οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές προτιμούν να «τα βρουν» εξωδικαστικά. «Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που βλέποντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, κόβουν ένα 20% περίπου από το ποσό του ενοικίου από μόνοι τους» τονίζει. Δεν λείπουν όμως και οι περιπτώσεις όσων ενοικιαστών προτιμούν να μετακομίσουν εάν η πρώτη «νύξη» σε προσωπικό επίπεδο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, δεν βρει θετική ανταπόκριση. Εξ ου και τα πολλά άδεια καταστήματα στην αγορά της πόλης. Ένας ακόμα λόγος, είναι ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν γνωρίζουν ακόμα τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για τη μείωση του ενοικίου.Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της επίδρασης της κρίσης, είναι ότι κόπηκε ο «αέρας». Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του μεσιτικού γραφείου Vrespiti Δημήτρη Καλατζόγλου, «τα άδεια καταστήματα έχουν περάσει πλέον στους ιδιοκτήτες και στο κέντρο της πόλης δεν ζητείται πλέον αέρας».

Τα ενοίκια των σπιτιών 
Η άλλη πλευρά του προβλήματος, που είναι μεγαλύτερη και πιο «σκοτεινή», είναι τα ενοικιοστάσια σπιτιών. «Σκοτεινή» γιατί εκεί δεν υπάρχει κάποιος ειδικός νόμος που να δίνει τη δυνατότητα στους ενοικιαστές να προσφύγουν σε κάποια επιτροπή και ο μόνος ουσιαστικά δρόμος είναι η απευθείας, προσωπική διαπραγμάτευση. Η άλλη οδός, είναι μεν η δικαστική, με τους ρυθμούς όμως της εκδίκασης υποθέσεων υπάρχει σοβαρή περίπτωση η προσφυγή να κριθεί αφού τελειώσει το συμβόλαιο ενοικίασης του σπιτιού. Στις περιπτώσεις των σπιτιών, υπάρχει επίσης μείωση των ενοικίων, στην οποία παίζουν ρόλο δύο παράγοντες. Πρώτον, για τα σπίτια που είναι ήδη νοικιασμένα, η φερεγγυότητα των ενοικιαστών. Εάν δηλαδή κάποιος είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, ο ιδιοκτήτης είναι συνήθως θετικός στη μείωση. Αυτή, κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος του ενοικίου γύρω στο 20%. Δεύτερον, για τα σπίτια που προσφέρονται για ενοικίαση, όπου η μείωση της αρχικής απαίτησης είναι μεγαλύτερη. «Εάν δηλαδή κάποιος ιδιοκτήτης ζητάει 650 ευρώ για μια μαιζονέτα, σε μια σοβαρή διαπραγμάτευση υπάρχει πιθανότητα να πέσει και 100 ευρώ», τονίζει ο κ. Καλατζόγλου.

Πηγή:  : epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου