Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Πιο γρήγορος δε γίνεται. Το μέσο που θα απογειώσει τις επιδόσεις του υπολογιστή σου



Όσοι ασχολούνται με υπολογιστές το γνωρίζουν ήδη. Και δη εκείνοι που έχουν εντρυφήσει στο gaming. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια τρεις ήταν οι βασικοί παράγοντες που επηρέαζαν τις επιδόσεις ενός συστήματος. Ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών και η μνήμη. Αυτά. Τέλος. Θα μπορούσε να είναι και ο σκληρός δίσκος αλλά οι διαφορές στο συγκεκριμένο περιφερειακό, παλιότερα ήταν αμελητέες. Μέχρι που κυκλοφόρησαν οι δίσκοι SSD. Δεν έχουν μηχανικά μέρη, είναι εντελώς αθόρυβοι και η κατανάλωση τους έχει μειωθεί σε σχέση με τους HDD στο ελάχιστο. Ο Kingston XyperX μάλιστα που μας έστειλαν για δοκιμή έχει και μερικά πλεονεκτήματα ακόμη…
Καταρχήν έχει χωρητικότητα 240GB που είναι «τεράστια» για το είδος. Ναι κοστίζει πάνω από €500 αλλά ότι πληρώνεις παίρνεις. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ψωνίζεις τις κορυφαίες επιδόσεις. Ναι, υπάρχει και η δυνατότητα να κατεβάσεις λίγο το budget αν επιλέξεις τη «σκέτη» του εκδοχή ή να πας απευθείας στο upgrade kit όπως το βλέπεις στις φωτογραφίες.
Ο XyperX έχει διάσταση 2,5″ όπως και όλα τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά μοντέλα. Αν επενδύσεις στο «upgrade kit», στο πακέτο αγοράς μεταξύ άλλων θα βρεις και το bay για τη μετατροπή του σε 3,5″.  Μέχρι σήμερα όσοι αγόραζαν δίσκους SSD  είτε τους βίδωναν απευθείας στη μια μεριά του case έχοντας την άλλη στον αέρα, είτε αγόραζαν μια βάση σαν και αυτή που η Kingston σου δίνει δωρεάν. Επίσης σαν δώρο παίρνεις και τις σχετικές βίδες, ενώ έχει γίνει πρόβλεψη ακόμη και για την ύπαρξη κατσαβιδιού το οποίο μάλιστα είναι μαγνητικό. Στην περίπτωση που δεν θέλεις να ενσωματώσεις τον δίσκο στο PC σου, μπορείς πολύ απλά να αξιοποιήσεις το USB case που μετατρέπει τον XyperX σε εξωτερικό. Το πρόβλημα είναι ότι η σύνδεση USB 2.0 περιορίζει την ταχύτητα μεταφοράς. Βλέπεις είναι το πρότυπο SATA III με το οποίο εξοπλίζεται το μέσο για αυτό και χαντακώνεται με το case κυριολεκτικά.
Επίσης ο SSD της Kingston χρησιμοποιεί ελεγκτή 2ης γενιάς της SandForce και πιο συγκεκριμένα τον SF-2281. Μάλιστα αυτός ευθύνεται για τη σύνδεση των μνημών NAND που ενσωματώνει ο δίσκος με τη θύρα SATA III του υπολογιστή. Καλό είναι να γνωρίζεις ότι σου εξασφαλίζει υψηλές ταχύτητες, κορυφαία αξιοπιστία ενώ ανεβάζει τον μέσο χρόνο μεταξύ δυσλειτουργίας στο εντυπωσιακό νούμερο του 1 εκατ. ωρών. Δεν υπάρχει… Όσον αφορά, τα ίδια τα chip NAND με τα 240GB αποθηκευτικού χώρου, είναι κατασκευασμένα από την Intel με την τεχνολογία MLC. Τέλος για την ιστορία ο δίσκος της Kingston υποστηρίζει την τεχνολογία TRIM, η οποία εξασφαλίζει ότι δεν θα μειωθούν οι επιδόσεις του με την πάροδο του χρόνου, κάτι που γινόταν πάντοτε με τους SSD πρώτης γενιάς.
Αλλά επειδή αυτές που σε καίνε είναι οι επιδόσεις ας μιλήσουμε λίγο για ταχύτητα. Πρακτικά ο HyperX αγγίζει τα 500-550MB/sec κατά την ανάγνωση και τα 450-500MB/sec κατά την εγγραφή δεδομένων σε ιδανικές συνθήκες. Ή στις καθημερινές σου εργασίες θα σου εξασφαλίσει μια μέση ταχύτητα της τάξης των 300MB/sec. Όλα αυτά βέβαια αν εκμεταλλεύεσαι τη σύνδεση μέσω Sata III διαφορετικά οι επιδόσεις θα πέσουν δραματικά.
Στο δια ταύτα ο δίσκος της Kingston είναι μια εξαιρετική επιλογή αν το αντέχει η τσέπη σου, εφόσον συνδυάζει μοναδικά τις επιδόσεις με την κορυφαία αξιοπιστία. Κάνε λοιπόν τον δικό σου απολογισμό και δες αν σε παίρνει να τον αποκτήσεις. Προσωπικά πάντως στον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Πηγή : www.digitallife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου