Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Η Ακαδημία Αθηνών είναι το «ωραιότερο νεοκλασικό κτήριο του κόσμου»!


Έχει λάβει τον τίτλο του "ωραιότερου νεοκλασικού του κόσμου". Η Ακαδημία Αθηνών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς αρχιτεκτονικής!
Η Ακαδημία Αθηνών, η οποία πρόσφατα ανακαινίστηκε, αποτελεί το ένα από τα μέρη της "αρχιτεκτονικής τριλογίας", Mουσείο (Eθνική Bιβλιοθήκη) - Πανεπιστήμιο - Aκαδημία, που σχεδίασε το 1859 ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν (1813-1891), νεότερος αδελφός του αρχιτέκτονα του Πανεπιστημίου Κρίστιαν Χάνσεν.
Στο διάστημα της διαδρομής της από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η Aκαδημία Aθηνών λειτούργησε στο πλαίσιο του σκοπού της, στους τομείς Επιστημονική Έρευνα και καλλιέργεια των Γραμμάτων και των Kαλών Tεχνών.
Η ομορφιά της ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσα από τον τόμο "Sustainable Environmental Design in Architecture, Impacts on Health" ο οποίος περιγράφει λεπτομερώς την ανακαίνιση του κτηρίου. Τον τόμο επιμελήθηκαν η αρχιτέκτονας Ματίνα Ρασσιά, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, και ο Πάνος Παρδαλός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, και υπογράφεται από τον ακαδημαϊκό Αντώνιο Κουνάδη, ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και τον Νικόλαο Μακρή, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Το σχετικό κείμενο αναφέρεται στην αναστήλωση σε αστικά τοπία υψηλής σεισμικότητας, όπως το κέντρο της Αθήνας, και επικεντρώνεται στην ανακαίνιση της Ακαδημίας Αθηνών: στην αποκατάσταση των στεγών, τον καθαρισμό των μαρμάρινων επιφανειών και την αποκατάσταση βλαβών σε μαρμάρινους κίονες και στα αγάλματα της Αθηνάς και του Απόλλωνα, καθώς και στην εξαιρετικά δυσχερή εργασία της αποκατάστασης των τοιχογραφιών που κοσμούν την κεντρική αίθουσα τελετών του κτιρίου, οι οποίες είχαν υποστεί φθορές λόγω υγρασίας.




www.akous.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου