Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

H Eλλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει τα τσίρκο με ζώα


Και όμως, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα! Μολονότι δεν φημίζεται για τη θέσπιση τολμηρών μέτρων στην κατεύθυνση της προστασίας των ζώων (και όχι μόνο), η συντονισμένη προσπάθεια φιλοζωικών οργανώσεων, όπως ο Αρκτούρος, και ενεργών πολιτών απέδωσε καρπούς. Στις 31 Ιανουαρίου, η ελληνική Βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία νόμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» που απογορεύει τη λειτουργία τσίρκων και κάθε είδους παραστάσεων με ζώα όπως και τη χρησιμοποίησή τους σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστες αυτοκινήτων, μουσικές συναυλίες, επιδείξεις, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις.
Tι προβλέπεται
Ετσι, η Ελλάδα γίνεται η μόνη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει πλήρως τέτοιου είδους θεάματα (και μια από τις τέσσερις παγκοσμίως) που έχουν απογορεύσει τη χρήση άγριων ζώων σε παραστάσεις. Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης τη συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, δηλαδή ζώων με κομμένα αυτιά και ουρά, παρά τη σθεναρή αντίδραση του κυνολογικού ομίλου Ελλάδας (οι συγκεκριμένες επεμβάσεις θεωρούνται «καλλωπιστικού» τύπου).
Ο Αρκτούρος από το 2007 είχε ξεκινήσει εκστρατεία με τίτλο «Ελλάδα, χώρα ελεύθερη από τσίρκο», φέρνοντας στο φως ντοκουμέντα από τον βασανισμό ελέφαντα σε ιταλική επιχείρηση τσίρκο που περιόδευε ανά την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της εκστρατείας είχαν συγκεντρωθεί 30.000 υπογραφές, οι οποίες είχαν κατατεθεί στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Οπως υποστηρίζει η οργάνωση, στα τσίρκο τα ζώα καταδικάζονται σε εγκλεισμό σε μικρά βαγόνια, με αλυσίδες να περιορίζουν τη δυνατότητα κίνησής τους, σε επαναλαμβανόμενη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης, συνεχή έκθεση σε ανθρώπινη παρουσία, συνεχόμενη και πολύωρη μεταφορά κ.ά. Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι μέθοδοι «εκπαίδευσης» που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό των τσίρκο περιλαμβάνουν σκληρή συμπεριφορά, τιμωρία, απομόνωση, περιορισμό με αλυσίδες για το σπάσιμο του χαρακτήρα, ξύλο, ακόμα και χρήση ηλεκτροσόκ και ασιτία.
«Ο νόμος προσφέρει σημαντικό προβάδισμα πολιτισμού της χώρας... Ευελπιστούμε ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί άμεσα με πρώτο βήμα τη λήξη παραστάσεων με δελφίνια στο παράνομο Δελφινάριο της Αττικής», σημείωσε στη σχετική ανακοίνωση η οργάνωση.
Στα θετικά σημεία του νέου νόμου περιλαμβάνεται και η αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν και θανατώνουν ζώα. Εφεξής, πέραν των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπουν πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό, οι παραβάτες θα τιμωρούνται και με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Ο εισαγγελέας, δε, μπορεί να διατάξει ακόμα και την οριστική κατάσχεση ενός ζώου εάν διαπιστωθεί ότι αυτό κακοποιείται και να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη. Τις ίδιες ποινές επιφυλάσσει ο νόμος και για όσους εμπορεύονται παράνομα ζώα.
Στειρώσεις σε αδέσποτα
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο νόμος επιτρέπει και τη διενέργεια στειρώσεων σε αδέσποτα από εθελοντές κτηνιάτρους, μέτρο που μέχρι σήμερα είχε «μπλοκαριστεί» από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο για ευνόητους λόγους. Διασαφηνίζεται επιπλέον και το μπέρδεμα που είχε δημιουργηθεί με παλαιότερη εγκύκλιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία περιόριζε τον αριθμό των κατοικιδίων ανά σπίτι. Πλέον, στα διαμερίσματα όπως και στις μονοκατοικίες θα μπορούμε να διατηρούμε όσα ζώα επιθυμούμε τηρώντας κάποιους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Ακόμα και εάν ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορέυει τα ζώα, οι φιλόζωοι μπορούν να διατηρούν μέχρι δύο σκύλους ή μέχρι δύο γάτες.
Στα αρνητικά του νέου νόμου, σύμφωνα με τις οργανώσεις, είναι το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά χάθηκε η ευκαιρία να απαγορευθεί η πώληση ζώων σε pet shop, η οποία άλλωστε ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για την «παραγωγή» αδέσποτων.
της Λιάνας Γιάνναρου / πηγή: kathimerini.gr , www.akous.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου