Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Επικύνδυνο για τα δόντια το φαγητό τη νύχτα


Πολλοί από ‘μας, αν όχι οι περισσότεροι, διακόπτουμε τον νυχτερινό μας ύπνο καθώς νιώθουμε το στομάχι μας άδειο και αισθανόμαστε την ανάγκη να φάμε κάτι. Έτσι, μέσα στα άγρια μεσάνυχτα παίρνουμε τον δρόμο για την κουζίνα μας με τελικό προορισμό το ψυγείο.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη περίπτωση, να μας έχει γίνει συνήθεια αυτή η νυχτερινή λιγούρα και να έχουμε πάρει από πριν τα μέτρα μας έχοντας φροντίσει να έχουμε δίπλα μας τα απαραίτητα…
Σε κάθε περίπτωση, το φαγητό στη μέση του ύπνου δεν κάνει καλό. Φυσικά όχι μόνο σε θέμα διατροφής αλλά και για την υγεία των δοντιών. Δανοί ερευνητές σε συνεργασία με Αμερικανούς συναδέλφους τους διαπίστωσαν πως η κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας των δοντιών. Αιτία είναι η λιγότερη ποσότητα σάλιου στο στόμα του ανθρώπου.
Το σάλιο είναι αυτό που απομακρύνει ευκολότερα τα υπολείμματα τροφών από τα δόντια και η απουσία του δημιουργεί προβλήματα σε αυτά. Το τι τροφές καταναλώνει κανείς δεν έχει σημασία.
Οι γιατροί θα πρέπει να επιστήσουν την προσοχή στους ασθενείς τους και να τους ενημερώσουν για αυτό. Ο καθηγητής Damien Walmsley συμβουλεύει «για να ελαχιστοποιηθούν οι βλάβες, είναι σημαντικό για τα δόντια δύο φορές την ημέρα να τα βουρτσίζετε. Αν είναι δυνατόν, μία ώρα πριν από το βραδινό βούρτσισμα θα πρέπει να πίνετε μόνο νερό».
ΠΗΓΗ: ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου