Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

«Βόμβες» από Σάντος για το Euro!


O Φερνάντο Σάντος, ανακοίνωσε την προεπιλογή της Εθνικής για το Euro, αφήνοντας εκτός Χριστοδουλόπουλο και Αθανασιάδη, ενώ για τερματοφύλακες επέλεξε  Σηφάκη, Χαλκιά και Τζόρβας.
Εντύπωση προκαλεί κυρίως η τριάδα των τερματοφυλάκων, αφού τόσο ο Καρνέζης, ο Κωνσταντόπουλος, αλλά και ο Χιώτης που έκανε... τρελές εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον ΑΠΟΕΛ έμειναν εκτός. Επιλέχθηκαν οι Σηφάκης, Χαλκιάς και Τζόρβας.
Οι δύο μπακ του Παναθηναϊκού, Σπυρόπουλος και Βύντρα δεν είναι ούτε στην προεπιλογή, ενώ αποκλείστηκε και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος! Στην επίθεση, ο Αθανασιάδης έμεινε εκτός και τελικά πήρε θέση ο Μήτρογλου, συμπληρώνοντας τους Γκέκα, Σαλπιγγίδη, Σαμαρά και Λυμπερόπουλο!
Η προεπιλογή:
Τερματοφύλακες: Χαλκιάς, Σηφάκης, Τζόρβας.

Αμυντικοί: Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Μαλεζάς, Χολέμπας, Τζαβέλλας, Παπασταθόπουλος.

Μέσοι: Τζιόλης, Μάκος, Μανιάτης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Φωτάκης, Φορτούνης, Κονέ, Νίνης, Φετφατζίδης

Επιθετικοί: Σαμαράς, Σαλπιγγίδης, Γκέκας, Λυμπερόπουλος, Μήτρογλου.
«Τους ευχαριστώ όλους...»

Αρχικά, πριν ανακοινώσει την προεπιλογή, ο Σάντος δήλωσε: «Η προετοιμασία που θα κάνουμε ενόψει του Ευρωπαϊκού τελειώνει στις 31 με το φιλικό με την Λευκορωσία. Κατά πρώτο λόγο και πριν δώσουμε τα τελικά ονόματα, θέλω να εκμεταλλευτώ την περίσταση και να ευχαριστήσω όλους τους παίκτες που δεν θα είναι μαζί μας. Είναι αρκετοί, περίπου 10-11, οι οποίοι συμμετείχαν στα παιχνίδια αλλά για τον έναν ή τον άλλον λόγο δεν θα είναι μαζί μας. Κάποιοι είχαν συμμετοχή λίγων λεπτών, κάποιοι περισσότερων, αλλά ανεξαρτήτως του χρόνου που αγωνίστηκαν στα επίσημα ματς η βοήθειά τους ήταν πολύ σημαντική για την παρουσία της ομάδας στα τελικά του Ευρωπαϊκού», για να προσθέσει:
«Για αυτό, θέλω να τους ευχαριστήσω τόσο από τη δική μου πλευρά όσο και από αυτή της ομάδας. Είναι σίγουρο ότι θα αισθανθούν κάπως αδικημένη για το ότι δεν βρίσκονται στην ομάδα, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Δίκαιο για κάποιους, άδικο για κάποιους άλλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι δεν είναι στην προεπιλογή δεν τους εμπιστεύομαι, δεν ξέρεις τι θα συμβεί στο μέλλον». Στη συνέχεια, ανακοίνωσε τους παίκτες και εξήγησε την απόφασή του, κάνοντας αρχικά λόγο για συνδυασμό «νιάτων και εμπειρίας».
Από τις πιο δύσκολες αποφάσεις...»
«Ξεκαθάρισα από την αρχή ότι κάποιοι θα αισθανθούν άσχημα και αδικημένοι. Δυστυχώς έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Αν μπορούσα, θα τους έπαιρνα όλους, αλλά είναι αδύνατο. Αναγκαστικά κάποιοι έμειναν έξω και αισθάνομαι άσχημα. Είναι από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρει ένας προπονητής. Όμως για αυτό το λόγο είμαι σε αυτή τη θέση, για να λαμβάνω δύσκολες αποφάσεις και να αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτές», τόνισε στη συνέχεια ο Πορτογάλος για να προσθέσει:

«Είναι βαρύ για αυτούς που έχουν μείνει απέξω. Από αυτούς τους 25, όλοι μέσα τους θα πιστεύουν και είμαι σίγουρος πως θα κάνουν τα πάντα για να είναι στην τελική λίστα των 23 παικτών. Κι αυτή θα είναι μία δύσκολη απόφαση, γιατί θα πρέπει να κοπούν δύο. Είναι μια απόφαση που θα πάρω εγώ μετά το πέρας κάποιων προπονήσεων στην Αυστρία, για να δω πώς ανταποκρίνονται από πλευράς φυσικής κατάστασης και αγωνιστικού ρυθμού. Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν παίκτες που αγωνίζονται στα πλέι οφ κι έχουν μεγάλη καταπόνηση. Ελπίζουμε να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει. Με αυτό το σκεπτικό επιλέξαμε την αποστολή».

«Δεν μπορώ να πω από που θα κοπούν»
Όσον αφορά τις θέσεις από τις οποίες θα κοπούν οι δύο παίκτες είπε: «Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα από ποια γραμμή θα κοπούν οι δύο ποδοσφαιριστές. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το ποιοι παίκτες μπορούν να προσφέρουν σε παραπάνω από μία θέσεις. Σαν καθαρόαιμο δεξί μπακ υπάρχει μόνο ο Τοροσίδης, αλλά αν παραστεί ανάγκη υπάρχουν παίκτες όπως ο Μανιάτης ή ο Σωκράτης. Γι’ αυτό αποφάσισα να μην υπάρχει άλλος καθαρόαιμος μπακ, καθώς θεώρησα πως θα είχαμε ανάγκη περισσότερων επιλογών σε άλλες θέσεις», ενώ για τον Σωτήρη Νίνη τόνισε:

«Υπολογίζω τον Νίνη ξεκάθαρα για την επιθετική γραμμή. Είναι επιθετικογενής ποδοσφαιριστές και διαθέτει στοιχεία που δεν έχουν άλλοι παίκτες για να αγωνιστεί στη συγκεκριμένη θέση. Μπορεί να πάρει την μπάλα και να ξεπεράσει αντίπαλό του, κάνει κινήσεις πάνω στη γραμμή και μπορεί να παίξει αριστερά και δεξιά».

«Η εμπειρία παίζει ρόλο»
Για τα κριτήρια της επιλογής τόνισε: «Τα κριτήρια επιλογής διαφέρουν σε σχέση με κάποια παιχνίδια. Πλέον πηγαίνουμε σε μία τελική φάση, είναι τελείως διαφορετικό αυτό σε σχέση με τα προκριματικά και θα έχουμε τους παίκτες για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Δυστυχώς θα τους έχουμε για λιγότερες μέρες από ό,τι σχεδιάζαμε. Θεωρώ πως είναι εντελώς διαφορετικό να μαζευόμαστε για τα προκριματικά με 3-4 προπονήσεις πριν τους αγώνες. Εκεί ο προπονητής δεν μπορεί να αλλάξει δραστικά κάποια πράγματα. Είτε οι παίκτες έχουν παιχνίδια στα πόδια τους, είτε όχι. Αν δεν έχουν, αυτό δεν καλύπτεται. Αυτή τη στιγμή, με τα φιλικά και τις προπονήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας, υπάρχει επαρκής χρόνος για να αποκτήσουν αγωνιστικό ρυθμό κι αυτοί που ενδεχομένως δεν έχουν. Είναι σημαντικό όχι μόνο πώς θα αντιδράσει ένας παίκτης μέσα στο γήπεδο, αλλά κι έξω από αυτόν. Η εμπειρία παίζει ρόλο σε αυτές τις καταστάσεις», ενώ για τους αγώνες είπε:

«Στους αγώνες θα επιλέγω τους παίκτες που θεωρώ πως μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στον αντίπαλο, στις καταστάσεις και τις δυσκολίες του αγώνα. Είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Από τη στιγμή που ξέρουμε ποιοι είναι οι αντίπαλοι κι έχουμε κάνει ήδη τις αναλύσεις μας, πρέπει από τώρα στο μυαλό μου να έχω αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσουμε τα παιχνίδια για να φτιάξω το δικό μου πλάνο. Σε μία διοργάνωση με παιχνίδι κάθε τέσσερις μέρες, πιθανώς θα χρειαστούν αλλαγές σε κάθε παιχνίδι».
«Μεγάλο κίνητρο όλοι»
Σχετικά με το χρόνο προετοιμασίας, τόνισε: «Είχαμε σχεδιάσει να αρχίσουμε την προετοιμασία στις 20 του μήνα για να έχουν οι παίκτες 4-5 μέρες ξεκούρασης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και θα πρέπει να μιλήσουμε με κάθε παίκτη ξεχωριστά για να δούμε τι χρειάζεται ο καθένας προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τις προπονήσεις που έχουμε στην Αυστρία. Έκοψα κάποιες προπονήσεις που είχαν πάνω τους το στοιχείο της φυσικής κατάστασης. Κράτησα περισσότερο αυτές που έχουν να κάνουν με τον τομέα της τακτικής, είτε αμυντικά είτε επιθετικά. Στόχος είναι να μην καταπονηθούν άλλοι οι παίκτες, αλλά και να δουλέψουμε στα κομμάτια που χρειάζεται. Είμαι σίγουρος πως όλοι οι παίκτες θα έχουν μεγάλο κίνητρο και πως η διάθεσή τους θα είναι στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο για να απορροφήσουν όσα θα τους πω», ενώ αποκάλυψε ότι... παιδεύτηκε πολύ με τον Αθανασιάδη:

Με παίδεψε πολύ η περίπτωση της θέσης του Αθανασιάδη. Έχουμε όμως πέντε παίκτες που μπορούν να παίξουν στη θέση του επιθετικού, Γκέκα, Σαλπιγγίδη, Σαμαρά, Λυμπερόπουλο και Μήτρογλου. Θεώρησα πως θα ήταν υπερβολικό να έχουμε έξι παίκτες. Δυστυχώς ο κλήρος έπεσε στον Αθανασιάδη. Είναι ένας παίκτης που έχει όλο το μέλλον μπροστά του, έχει κάνει ένα πολύ καλό πρωτάθλημα, αλλά θεώρησα πως οι υπόλοιπες επιλογές κάλυψαν και με το παραπάνω τη θέση του σέντερ φορ».

Για τον Χαλκιά και τις ενοχλήσεις του είπε ότι: «Είχαμε επικοινωνία με τον γιατρό του ΠΑΟΚ για τον Χαλκιά και μας διαβεβαίωσε πως δεν ήταν κάτι σοβαρό. Η αλλαγή του έγινε περισσότερο για προληπτικούς λόγους. Μιλήσαμε με τον ποδοσφαιριστή και μας διαβεβαίωσε ότι μπορεί να προπονηθεί. Αυτό είναι και το πιο βασικό».

«Να τους έπαιρνα τηλέφωνο;»
Σε ερώτηση που του τέθηκε για το αν είχε επικοινωνία με τους παίκτες που έμειναν εκτός, είπε: «Δεν έχει κάποια λογική αυτό. Να τους έπαιρνα τηλέφωνο να τους ζητήσω συγγνώμη; Δεν το έκανα και στο παρελθόν, δεν θα το κάνω και τώρα. Έκανα αυτό που θεώρησα σωστό, τους ευχαρίστησα για την προσφορά τους και είπα πως χωρίς αυτούς δεν θα προκρινόμασταν. Κάποιες περιπτώσεις είναι πιο δύσκολες σε σχέση με άλλες. Έχουν άλλη βαρύτητα. Υπάρχουν παίκτες που έχουν μέλλον μπροστά τους κι άλλοι που δεν έχουν τόσο πολύ λόγω ηλικίας. Πληρώνομαι για να παίρνω δύσκολες αποφάσεις. Οι ποδοσφαιριστές με ξέρουν, γνωρίζουν πως οι αποφάσεις είναι δικές μου και τις παίρνω έχοντας συνείδηση κι όχι επειδή παίζουν στη μία ή στην άλλη ομάδα. Είμαι σίγουρος, αν τους ξανακαλέσω, θα έρθουν με την ίδια διάθεση».

Για τους Καρνέζη Και Χιώτη, που έμειναν εκτός, υποστήριξε: «Ο Καρνέζης ήταν μαζί μας στο τελευταίο παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή δεν έκρινα πως είναι 100% έτοιμος για να βρεθεί σε μία μεγάλη διοργάνωση όπως το Euro 2012. Όμως πρόκειται για τερματοφύλακα που έχει όλα τα στοιχεία, αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, ώστε να είναι τακτικότατο μέλος στην αποστολή για τα προκριματικά του Μουντιάλ.  Μου αρέσει πολύ ο Χιώτης, αλλά αυτή είναι η απόφαση που πήρα. Αν κάποιος από τους τρεις που έχουμε επιλέξει δεν μπορέσει, θα δούμε τι θα γίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου