Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ποδήλατα κοινής χρήσης στη διάθεση των Γιαννιωτών και για εύκολες μετακινήσεις


Τα Ιωάννινα ξεκινούν έστω και πιλοτικά σε πρώτη φάση την εγκατάσταση αυτοματοποιημένου προγράμματος διάθεσης κοινοχρήστων ποδηλάτων EasyBike. Υιοθετώντας πρακτικές που συμβάλλουν σε ένα σύγχρονο τρόπο μετακίνησης και ψυχαγωγίας, τα Ιωάννινα στα πλαίσια του προγράμματος Cyclo αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος μίσθωσης ποδηλάτων EasyBike καθώς και στην προμήθεια πρόσθετων ποδηλάτων EasyBike κατάλληλα για δημόσια χρήση. Η επιλογή του συστήματος EasyBike πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό διαγωνισμό.
Πρόκειται για ένα έργο που θα περιλαμβάνει 2 σταθμούς μίσθωσης με 10 ποδήλατα καθώς και 10 ποδήλατα σε μη αυτοματοποιημένο σταθμό στην νήσο των Ιωαννίνων. Οι δυο σταθμοί μίσθωσης σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Μασσαλά θα είναι σε Λιθαρίτσια και Μώλο. Η παράδοση τους αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου ενώ στα μέσα του ίδιου μήνα και με την ευκαιρία της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο θα γίνουν μια σειρά από δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε πιο φιλικά μέσα μετακίνησης εντός της πόλης.
Την ίδια ώρα η Δημοτική αρχή προχωρά και τις παρεμβάσεις της για τους ποδηλατοδρόμους, με τον κ. Μασσαλά να διευκρινίζει ότι δυστυχώς δεν έχουμε αποκτήσει την κουλτούρα και δεν είμαστε εξοικειωμένοι στο βαθμό που θα έπρεπε ώστε με απλές διαγραμμίσεις οι ποδηλάτες να μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης χωρίς εμπόδια. Ετσι απαιτούνται παρεμβάσεις για δρόμους ήπιας κυκλοφορίας αλλά και για πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης.
Στην κατεύθυνση αυτή μετά την απόρριψη προσφυγής που είχε γίνει στην Περιφέρεια για τις πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης, σύντομα το έργο θα προχωρήσει, ενώ το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για πεζοδρομήσεις και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, προϋπολογισμού 2 εκ.ευρώ, η οποία και θα υποβληθεί στο ΕΣΠΑ για τις οδούς Καλλάρη, Κουντουριώτου, Πλατεία Τοσίτσα και Άγιος Νικόλαος.
Η πρόταση που είχε υποβληθεί στο ΕΣΠΑ από πέρυσι για ποδηλατόδρομο από την πλατεία Μαβίλη μέχρι την περιοχή «Δώδεκα», έχει σκοντάψει στην οριοθέτηση της λίμνης με τον κ. Μασσαλά να εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση από την Κτηματική Υπηρεσία αφού προβλέπεται η κατασκευή πάνω στο ήδη ασφαλτοστρωμένο, στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός της κατασκευής πεζόδρομου από τη Βελισαρίου μέχρι το Δημαρχείο, πρόταση η οποία πριν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην εκτελεστική Επιτροπή και στο Δ.Σ, ενώ τέλος είναι αποτυπωμένο αλλά δεν έχει σχεδιαστεί η παρέμβαση στο κομμάτι από τη Βελισαρίου προς το Πανεπιστήμιο για να ακολουθήσει και ο σχεδιασμός στη Λεωφόρο Νιάρχου. Πάντως όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος στον κόμβο στα Πολυκλαδικά, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και ποδήλατα.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο μια γραμμή γιατί δεν υπάρχει κουλτούρα θέλουμε βασικούς ποδηλατοδρόμους να εξοικειωθεί κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου