Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Καφέ αρκούδα στη Μουσιωτίτσα (Ενημέρωση άρθρου)

     Την Τρίτη το βράδυ (01/10/2013) δύο νεαροί καθώς ανέβαιναν από τη Νέα Μουσιωτίτσα  για την Κάτω Μουσιωτίτσα με το αυτοκίνητο είδανε ένα ζώο το οποίο βλέπεις σπάνια: Μια καφέ αρκούδα! 

 
  Συγκεκριμένα και γύρω στις 01:00 τη νύχτα στην περιοχή της Νέας Μουσιωτίτσας καθώς ανέβαιναν εμφανίστηκε ξαφνικά και άρχισε να τρέχει μπροστά από το αυτοκίνητο η αρκούδα (πιθανότατα νεαρή σε ηλικία) η οποία μετά από μερικά μέτρα ανέβηκε πάλι προς το βουνό.

  Ο Σύλλογος Νέων Μουσιωτίτσας ήρθε σε επικοινωνία με τη μη μη κυβερνητική  μη κερδοσκοπική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ (http://www.arcturos.gr/el/main.php) η οποία τους ανέφερε πως η εμφάνισή της ,πλέον, είναι κάτι το φυσιολογικό γιατί λόγω της μεγάλης αύξησης τη υλοτομίας και τον θόρυβο που προκαλείται από τα αντίστοιχα μηχανήματα κοπής των ξύλων, η αρκούδα ψάχνει ένα ήσυχο μέρος για να πέσει σε χειμέρια νάρκη και για να το βρει αυτό, διανύει έως και 50 χιλιόμετρα ημερησίως. Οπότε ίσως και να ήτανε περαστική, ίσως και να βρήκε το ιδανικό καταφύγιο για τη χειμερινή της ξεκούραση. Τέλος επισήμαναν ότι είναι τελείως ακίνδυνη προς τον άνθρωπο αν αυτός φυσικά δεν την προκαλέσει (πετώντας πέτρες κάνοντας θορύβους κ.α.).

       Δυστυχώς όπως γίνεται πλέον αντιληπτό  πάλι ο άνθρωπος συνέβαλλε σε αυτή τη διατάραξη..... 
Ίσως δεν εμφανιστεί πάλι το ζώο αυτό... Ίσως εμφανιστούν περισσότερα....  Σημασία έχει ότι πλέον πρέπει να προσέχουμε όλοι γιατί με την αλόγιστη κοπή των δέντρων  σε μερικά χρόνια η αρκούδα δε νομίζω να μας ενδιαφέρει αν το νερό και η λάσπη έχει παρασύρει το σπίτι μας.....


Κείμενο: Θανάσης Γεώργιος



    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου